Logo Romger

Angiografia cu flouresceina

Trecerea de la imagini statice la imagini video dinamice deschide o noua etapa in diagnosticarea detaliata a diverselor afectiuni oculare.

Fluorescein Angiography

Tehnologia cSLO (confocal scanning laser ophthalmoscope) imbunatateste angiografia cu flouresceina (FA) in doua moduri. Primul mod – o lungime de unda laser genereaza un varf de emisie de lumina de la substanta de contrast (flouresceina), crescand raportul semnal-zgomot. Al doilea mod presupune blocarea imaginilor neclare si lumina difuza cu ajutorul tehnologiei confocale. Angiografia video cu flouresceina ofera imagini clare si detaliate in timp real ale patului capilar si poate evidentia scurgeri care nu pot fi observate cu FA statica.

Spectralis FA poate fi combinata cu ICGA (angiografia cu verde de indocianina), oferind medicului posibilitatea de a vizualiza simultan fluxul sanguin la nivel retinian si coroidal. Medicul poate urmari deplasarea substantei de contrast prin vasele de sange si poate observa gradul de ingustare partiala sau totala al acestora, lucru care nu este intotdeauna vizibil in imaginile statice.

De asemenea Spectralis FA poate fi combinata si cu SD-OCT (Spectral Domain OCT), oferind medicilor locatia exacta a imaginilor in sectiune transversala.

 
 

Angiografie cu verde de indocianina

Angiografia cu verde de indocianina (ICGA) permite vizualizarea vascularizarii coroidei sub retinal pigment epithelium (RPE). ICGA completeaza angiografia cu flouresceina (FA) cu ajutorul careia se evidentiza fluxul de sange de deasupra RPE. icga spectralisAngiografia cu verde de indocianina nu inlocuieste angiografia cu flouresceina, insa ofera informatii suplimentare in ceea ce priveste determinarea implicarii vascularizarii coroidei in patologia retiniana.

In trecut imaginile oferite de ICGA erau de calitate slaba si nu furnizau informatii clinice importante. Imagistica Spectralis cSLO a reannoit interesul fata de angiografia cu verde de indocianina. In locul imaginilor neclare asociate cu angiografia traditionala cu verde de indocianina, cu acest tip de angiografie se evita utilizarea luminii difuze, obtinadu-se imagini video de o claritate uimitoare.

Lumina folosita pentru angiografia ICG patrunde adanc in tesut si nu este absorbita de RPE asa cum se intampla in cazul utilizarii fluoresceinei. ICGA ofera imagini diferite si din straturi mai adanci ale retinei decat o face angiografia cu flouresceina FA. De asemenea ofera informatii utile despre o gama larga de afectiuni ale ochiului cum ar fi: CNV (Choroidal Neovascularization), RAP (Retinal Angiomatous Proliferation), CSCR (Central Serous Chorioretinopathy) si cazuri grave de PED (Pigment Epithelial Detachment).

hra simultaneous imaging

Angiografia ICG este recomandata in special in cazul CNV (Choroidal Neovascularization). Aceasta ofera imagini clare, ajutand medicul sa faca diferenta intre CNV ascuns si cel clasic. Proprietatile unice ale ICGA permit utilizatorului sa vizualizeze mult mai bine zonele afectate de CNV sau de Pigment Epithelial Detachment.

O forma de degenerescenta maculara neovasculara datorata varstei, cunoscuta si sub numele de RAP (Retinal Angiomatous Proliferation) este considerata ca fiind un indicator al unei forme agresive de CNV. Angiografia FA nu poate identifica intotdeauna RAP, insa angiografia ICG evidentiaza circulatia coroidala ajungand pana la zona afectata de RAP, usurand identificarea acesteia. Datorita utilizarii pe scara larga a angiografiei ICG, se estimeaza ca frecventa RAP a crescut intre 10% si 28 % din toate cazurile de CNV.
Icga rap

De asemenea angiografia ICG ofera informatii utile despre CSCR (Central Serous Chorioretinopathy). Angiografia FA nu evidentiaza, daca initial, tesutul anormal se afla la nivelul RPE sau al coroidei. ICGA permite evaluarea hiperpermeabilității coroidale.

O alta aplicatie a ICGA este managementul PED (Pigment Epithelial Detachment) sever. Acest tip de angiografie evidentiaza traseul substantei de contrast cu viteza foarte mare de 16 cadre pe secunda. In cazul acestei afectiuni primele 15-20 de secunde sunt foarte importante deoarece in acest timp se vede daca vasele de sange sunt obturate sau nu.comparing icga fa